1

Biljard

Biljard är ett spel som spelas med en speciell stötstav och en boll eller flera bollar på ett biljardbord. Spelet spelas mellan två spelare eller två lag, och målet är att använda stötstaven för att träffa bollen/bollarna på ett sätt som gör att de hamnar i hålen på biljardbordet.

Biljardbordet

Biljardbordet är rektangulärt och täckt av en slät duk som vanligtvis är grön, men kan också vara blå, röd eller annan färg. Bordet har sex fickor, fyra hörn och två sidofickor.

Bollar

Biljardspel spelas vanligtvis med 16 bollar. Ett set av 15 numrerade bollar i följande färger: en vit, sju solids (1-7) och sju ränder (9-15), samt en svart 8-boll. Det finns också varianter av biljard som spelas med fler eller färre bollar.

Regler

  • Målet är att använda stötstaven för att träffa en boll och få den att landa i en ficka på bordet. Spelaren måste alltid träffa den lägsta numrerade bollen på bordet först.
  • Om spelaren missar bollen eller träffar fel boll, blir det motspelarens tur.
  • Om spelaren träffar sin egen boll och får den i fickan får hen fortsätta spela tills hen missar eller inte träffar sin egen boll.
  • En spelare vinner om hen först får alla sina bollar i fickorna och sedan avslutar med att sänka 8-bollen i rätt ficka. Sänker man 8-bollen i fel ficka eller för tidigt förlorar man spelet.
  • Om spelaren sänker 8-bollen samtidigt med en annan boll förlorar hen också spelet.
  • Om en boll hoppar av bordet eller spelaren gör ett fel (t.ex. rör vid bollen med handen) får motspelaren en s.k. ”foul” och får placera bollen var hen vill på bordet innan hen tar sin tur.

Sammanfattning

Biljard är ett spännande och roligt spel som kan spelas på olika nivåer. Att förstå reglerna och ha en bra teknik kan göra spelet ännu roligare.