1

Potatisleken

Vad är Potatisleken?

Potatisleken är en enkel och rolig lek som kan spelas av barn i alla åldrar. Leken går ut på att en person, ”den som kastar bollen”, kastar en boll eller en annan föremål i luften och samtidigt ropar ut ett nummer. De andra spelarna i leken försöker då snabbt ställa sig på den position i en ring runt den som kastar bollen, som motsvarar det utropade numret. Den som inte hinner ställa sig på rätt position är sedan utesluten från rundan, och spelet fortsätter med ett nytt nummer och en ny omgång.

Vad behövs för att spela Potatisleken?

För att spela Potatisleken behöver du en boll eller en annan föremål som kan kastas, samt en yta att spela på. Leken kan spelas både utomhus och inomhus, men det är viktigt att det finns tillräckligt med utrymme för att spelarna ska kunna röra sig fritt runt i en ring.

Hur många spelare kan delta?

Potatisleken kan spelas av en grupp med minst tre spelare, men fungerar bäst med fem eller fler. Ju fler spelare som deltar, desto roligare blir leken eftersom det blir mer konkurrens och spänning.

Så här spelar du Potatisleken:

  1. Bestäm vilken spelare som ska börja som ”den som kastar bollen”.
  2. Spelaren som kastar bollen ställer sig mitt i en ring av de andra spelarna.
  3. Spelaren kastar bollen i luften och samtidigt ropar ut ett nummer mellan 1 och antalet spelare i ringen.
  4. De andra spelarna försöker nu så snabbt som möjligt ställa sig på den position i ringen som motsvarar det utropade numret. Till exempel, om spelaren ropar ut ”3”, ska spelarna snabbt räkna ut vilken position i ringen som är den tredje och ställa sig där.
  5. Den som inte hinner ställa sig på rätt position i ringen är utesluten från rundan.
  6. Spelet fortsätter med en ny omgång, där den som kastar bollen kan välja ett nytt nummer att ropa ut.
  7. Spelet fortsätter tills det bara finns en spelare kvar, som blir vinnaren av rundan.
  8. Byt sedan rollen som ”den som kastar bollen” till en annan spelare, och fortsätt spela tills alla har haft chansen att vara den som kastar bollen och leken är över.

Potatisleken är en rolig och enkel lek som är perfekt för att aktivera och underhålla barn på en lekplats eller under en lektion i skolan.