image_print

Antal spelare: 1 spelare.

Kortlek: En vanlig kortlek med 52 kort.

Mål: Att ta bort alla kort från spelplanen genom att placera dem i fyra grundhögar.

Spelregler:

  1. Blanda kortleken och placera sedan 40 kort på spelplanen i tio rader med fyra kort i varje rad.
  2. De övriga 12 korten placeras på en hög bredvid spelplanen.
  3. Målet med spelet är att ta bort alla kort från spelplanen genom att placera dem i fyra grundhögar. Grundhögarna placeras överst till höger på spelplanen.
  4. Korten på spelplanen kan endast tas bort om de har en lägre valör än det kort som ligger överst på någon av de fyra grundhögarna.
  5. Ett kort kan tas bort från spelplanen genom att det kombineras med ett annat kort med en valör som tillsammans blir 10. Till exempel kan en 4:a tas bort genom att kombineras med en 6:a.
  6. Om det inte längre går att ta bort kort från spelplanen, kan spelaren ta det översta kortet från högen bredvid spelplanen och placera det på spelplanen. Detta kan göras en gång för varje kort som tas bort från spelplanen.
  7. Om spelaren inte längre kan ta bort kort eller placera kort på spelplanen, är spelet slut och spelaren räknar antalet kort som är kvar på spelplanen.
  8. Spelet kan spelas flera gånger och den spelare som tar bort flest kort från spelplanen vinner.

För att göra det enklare att följa reglerna, här är en tabell som visar vilka kort som kan kombineras för att ta bort kort från spelplanen:

KortValör
Ess1 poäng
2 till 9Värde motsvarande kortets nummer
10, Knekt, Dam, Kung10 poäng

För att summera

Fyrtio rövare är ett spännande kortspel som spelas med en spelare. Målet är att ta bort alla kort från spelplanen genom att placera dem i fyra grundhögar. Kort kan tas bort genom att kombineras med kort med en valör som tillsammans blir 10, och spelaren kan också placera kort från högen bredvid spelplanen på spelplanen. Om det inte längre går att ta bort kort eller placera kort på spelplanen, är spelet slut. Spelet kan spelas flera gånger och den spelare som tar bort flest kort från spelplanen vinner.