image_print

Pingis, också känt som bordtennis, är en populär sport som spelas över hela världen. Här är några grundläggande regler och tekniker som du behöver känna till för att spela pingis.

Regler

Mål

Målet i pingis är att vinna poäng genom att slå bollen över nätet och landa den på motståndarens sida av bordet utan att den motstående spelaren kan returnera bollen korrekt.

Poängsystem

En match spelas vanligtvis bäst av fem set. För att vinna ett set måste du vinna 11 poäng med minst två poängs marginal. Om poängen är 10-10 går spelet till förlängning där en spelare måste ta ledningen med minst två poäng.

Servering

En servering måste alltid ske diagonalt över bordet, från höger mot vänster. Bollen måste landa på serveringssidan av bordet och sedan studsa över nätet utan att röra nätet eller dess stolpar.

Returnering

Efter en servering måste bollen alltid studsas minst en gång på motståndarens sida av bordet innan den kan återvända. Efter det kan bollen slås tillbaka till motståndarens sida av bordet. Bollen måste alltid röra bordet vid varje slag, annars räknas det som en poäng för motståndaren.

Dubbel

I en dubbelmatch serverar de två spelarna turvis, och spelarna på varje lag byter av att slå bollen. Reglerna är i övrigt desamma som i singel.

Tekniker

Gripen

För att hålla racketen ska du placera handen på handtaget och greppa den med fingrarna. Det finns två vanliga sätt att greppa racketen på: Shakehand-greppet och penn-greppet.

Serve

När du serverar, försök variera hastigheten och riktningen på dina servar för att göra det svårare för motståndaren att returnera bollen.

Grundslag

För att göra ett grundslag, sätt kraft i benen och vrid överkroppen medan du slår bollen. Träffpunkten på bollen bör vara mellan mitten och övre delen av racketen.

Topspin

För att göra en topspin, sätt fart i racketen när du slår bollen och träffa den med en uppåtgående rörelse. Detta kommer att ge bollen en högre hastighet och rotation.

Backhand

För att göra en backhandslag, placera racketen framför kroppen och vrid överkroppen och armen för att slå bollen.