image_print

Förberedelser:

 • Spelarna väljer en given poänggräns för att vinna spelet, vanligtvis 500 poäng.
 • Ett vanligt kortlek används, inklusive jokrar.
 • En given spelare delar ut 10 kort till varje spelare.

Spelet:

 1. Ett budgivningssystem används för att bestämma vilken spelare som ska försöka samla poäng under spelets gång.
  • Spelaren till vänster om given börjar budgivningen och föreslår ett antal poäng som de tror att de kan samla under spelets gång. Budgivningen fortsätter med klockan tills ingen vill höja budet mer.
  • Den högsta budgivaren väljer sedan ett trumfkort (vanligtvis hjärter, spader, klöver eller ruter), som ger deras lag fördelen i spelet.
 2. Spelet går sedan igenom flera rundor, och spelarna försöker samla poäng genom att ta hem trick.
  • I varje runda är spelaren till vänster om given den första att lägga ut ett kort.
  • Spelarna måste sedan lägga kort av samma färg som det första kortet, om de har ett sådant kort. Om de inte har något kort i samma färg kan de lägga vilket kort de vill.
  • Den spelare som lägger det högsta kortet i samma färg som det första kortet vinner trick. Spelaren som vinner trick tar upp korten, lägger dem åt sidan och lägger ut nästa kort för att starta nästa runda.
 3. Poäng räknas sedan efter varje runda.
  • Det finns flera olika kort som ger poäng: Esset är värt 50 poäng, tioan och kungen är värda 10 poäng vardera, medan damen och knekten inte ger några poäng.
  • Om den högsta budgivaren och deras partner tar hem tillräckligt många poäng för att nå det bud som gjorts, får de den poängsumma de har samlat in. Om de inte når budet får de minuspoäng för det belopp som de misslyckades med att nå.
  • Om motståndarna tar hem tillräckligt många poäng för att förhindra högsta budgivaren och deras partner från att nå budet, får de den poängsumma som de har samlat in.
 4. När någon eller några spelare når poänggränsen på 500 poäng, slutar spelet och den spelare med högst poäng vinner.

Poängräkning:

 • Poängen räknas vid slutet av varje runda. Här är en tabell för att räkna poängen:
KortPoäng
Ess50
Tio, Kung10
Drottning, Knekt, resterande0

Om en spelare eller par inte når sitt bud får de minuspoäng istället för de poäng de hade satsat. Antalet minuspoäng beror på hur många poäng de satsade och hur många trick de faktiskt tog. Om de inte tog några trick alls, får de dubbelt så många minuspoäng som de hade satsat. Om de tog för få trick, får de enbart minuspoäng för de trick de saknade.

När en spelare eller par når en totalpoäng på 500 eller mer vinner de spelet. Om flera spelare eller par når 500 poäng eller mer samtidigt, vinner den som har högst poäng.

Poängräkningstabell:

Bud Antal trick Poäng 6 Alla 120 7 Alla 140 8 Alla 160 9 Alla 180 10 Alla 200 Bortgång Alla 250 Lilla misären 0 250 Stora misären 0 500 Under budet – -10 poäng per trick Över budet – 10 poäng per trick över budet Misslyckat bud – -10 poäng per satsad poäng

Exempel: Spelare A budar 8 och lyckas ta 9 trick, vilket ger 160 poäng. Spelare B budar 10 och lyckas ta 11 trick, vilket ger 200 poäng plus 10 poäng för överbudet. Spelare C budar 9 men tar bara 7 trick, vilket ger -20 poäng (10 poäng för varje trick under budet). Spelare D budar 6 och tar inga trick alls, vilket ger -120 poäng (dubbelt så mycket som budet på 6).

500 är ett roligt och utmanande kortspelet som kräver strategi och taktik. Med hjälp av den här guiden och poängräkningstabellen kan du och dina vänner spela spelet på ett organiserat sätt och ha kul tillsammans.