image_print

Vad är Picado?

Picado är en rolig och enkel aktivitet som spelas med en eller flera bollar och två spelare eller två lag. Spelet är populärt i Sydamerika, särskilt i Argentina och Uruguay, och spelas vanligtvis på gräs eller sand.

Regler

Följande är de grundläggande reglerna för Picado:

Målet med spelet

Målet med spelet är att få bollen att landa på motståndarens sida av planen så att motståndaren inte kan returnera bollen.

Spelets början

Spelet börjar genom att en av spelarna kastar bollen mot den andra spelarens sida av planen. Spelet kan också börja genom att en av spelarna kastar bollen rakt upp i luften och sedan slår den mot motståndarens sida.

Spelarens tur

Under en spelares tur kan bollen spelas med handen, foten eller någon annan kroppsdel. Spelaren kan använda sig av högst tre kontakter med bollen innan den skickas över till motståndarens sida.

Poängsystem

Picado spelas vanligtvis till 15 poäng, men antalet poäng kan variera beroende på spelarnas överenskommelse. Följande poängsystem används ofta:

  • Om motståndaren inte kan returnera bollen och den landar på motståndarens sida av planen får spelaren ett poäng.
  • Om spelaren missar motståndarens sida av planen och bollen landar utanför får motståndaren ett poäng.
  • Om spelaren misslyckas med att spela bollen inom tre försök går poängen över till motståndaren.

Spelets slut

Spelet slutar när en spelare når det överenskomna antalet poäng eller när en spelare inte längre kan fortsätta att spela på grund av skada eller utmattning.

Sammanfattning

Picado är en rolig och enkel aktivitet som kan spelas på olika nivåer. Det är ett populärt spel i Sydamerika och är en utmärkt träning för koordination, balans och reaktionstid. Med rätt teknik och förståelse för reglerna kan Picado vara en spännande och utmanande aktivitet för alla åldrar.

Exempel på poängsystem

Följande tabell visar ett exempel på poängsystem som kan användas när man spelar Picado:

Spelare ASpelare BPoäng
10A vinner serven
11
21
22
32
33
43
44
54
64
65
66
67